3 min pročitano

Samopouzdanje: važan temelj za svaki uspjeh u učenju

Lip 2021
Samopouzdanje: važan temelj za svaki uspjeh u učenju

Mnoga djeca koja su na početku škole bila oduševljena i puna veselja, s vremenom izgube volju, svoje samopouzdanje, svoju hrabrost, čak i svoju „glad za učenjem“, odustaju s osjećajem „Ja to ne mogu“.

Kako da se dijete drugačije razvija kada počinje s vježbanjem onog što je već razumio, postaje sve boljim i na tom temelju postepeno uglavnom samostalno usvaja novo gradivo?

To je pristup KUMON metode.
 
Vježbanje počinje često tamo gdje neko dijete ima poteškoća. „Vježbanje“, to za dijete tada znači bavljenje zadacima koji su mu teški, koje ne zna ili može samo teško riješiti. Učenje doživljava kao nešto naporno. Mnoga djeca koja su na početku škole bila oduševljena i puna veselja, s vremenom izgube volju, svoje samopouzdanje, svoju hrabrost, čak i svoju „glad za učenjem“, odustaju s osjećajem „Ja to ne mogu“. Roditelji i učitelji koji to u najgorem slučaju kritiziraju, ili samo primjećuju: „Mojoj kćeri je teško s matematikom“, pridonose negativnoj slici o sebi.
 
Zatim počinje faza dugotrajnih poslijepodneva s domaćim uratcima ili dijete dobiva instrukcije; roditelji ili učitelji koji daju instrukcije mu objašnjavaju gradivo. U najboljem slučaju će učenik tada to naučiti, ali što je s njegovim pogledom na svijet? „Ja mogu razumjeti školsko gradivo samo ako mi se iscrpno objasni.“ U najgorem slučaju razvit će pasivan stav prema životu, a talenti koji u njemu čuče ne mogu se potpuno razviti.
 
Kako da se dijete drugačije razvija kada vježba ono što je već dobro razumio, postaje sve boljim u tome i na tom temelju postepeno uglavnom samostalno usvaja novo gradivo?
 
To je pristup KUMON metode.