3 min pročitano

Svakodnevno vježbanje se isplati

Lip 2021
Svakodnevno vježbanje se ispla

Učenje: složeni proces kod kojeg se usvajaju znanja i vještine. To se ne događa od danas do sutra. Većinom je potrebno vrijeme i vježba kako bi se u nekom području stekla sigurnost. Nema razloga za odustajanje! Jer podjela „velike hrpe za učenje“ u svakodnevne male cjeline za vježbanje može učenje učiniti jednostavnim, ugodnim i učinkovitim.
 
Proces učenja se sastoji od različitih faza, uspjesi u učenju variraju: Ponekad sve protječe dobro, a ponekad se javlja osjećaj da se ništa ne može razumjeti ili zapamtiti. Umjesto očajavanja bitni su strpljenje, ustrajnost i optimizam. Na primjer, podsjetiti se na to što je sve već postignuto i ponekad se i nagraditi. Stres i pritisak, kao što svi znamo, pak imaju više negativan utjecaj na proces učenja.
 
KUMON metoda se fokusira na to da se ponovno probudi radost u učenju. Djeca prvo rješavaju zadatke koji su im već poznati i koje mogu dobro i brzi riješiti. To motivira za nastavak. KUMON veliku pažnju posvećuje svakodnevnoj rutini učenja. Sadržaj i trajanje učenja individualno se prilagođavaju vještinama i sposobnosti koncentracije djeteta. Sadržaj se temelji na postojećem znanju djeteta, može povezivati novo s poznatim. Količina i stupanj težine zadataka postepeno se povećavaju tako:

  • da dijete otkrije radost u učenju i neprestano proširuje svoju sposobnost koncentracije, spremnost na učenje i svoj interes,
  • da se dijete samostalno privikne na svakodnevno učenje te da to postepeno postane neizostavni sastavni dio svakodnevice,
  • da dijete prepozna da sve može uspjeti ako ustraje i ako se potrudi.