Što je KUMON?

Što je KUMON?

Kako vam možemo pomoći

KUMON nudi puno više od instrukcija i veoma se razlikuje od uobičajene nastave u školi. Umjesto pripremanja za testove ili provjere, KUMON osposobljava učenike za samostalno učenje i to individualiziranim uputama i pažljivo razrađenim radnim listovima.

Pored razvijanja ključnih vještina iz matematike i engleskog jezika, svaki KUMON učenik izgrađuje vlastite vještine samostalnog učenja i pouzdanje u vlastite sposobnosti. To znači da KUMON učenik ne ovisi o, niti je ograničen vještinama i znanjem drugih učenika.
KUMON je prikladan za svu djecu. Razlog tome je naš individualizirani pristup obrazovanju, kojim se uvijek postavlja pitanje: „Što je točno dijete trenutno zaista sposobno učiniti i koji bi bio odgovarajući sljedeći korak?” Sposobnosti učenja određujemo prema stupnju razumijevanja, ali i u skladu s postupcima koje dijete čini, načinom na koji dijete razmišlja i djeluje, te stavom prema učenju. Svaka se sposobnost u tim područjima zapaža, a granice se postupno pomiču.

Nakon besplatnog testa procjene razine znanja, utvrđuje se plan učenja kako bi se razvile djetetove sposobnosti i izvan okvira KUMON međunarodnog standarda (međunarodna približna vrijednost odgovarajuće razine školske godine), bez obzira na njegovu polazišnu točku. U KUMONU su učenici s posebnim obrazovnim potrebama jednako dobrodošli kao i nadarena i talentirana djeca, ali i ostali koji vjeruju da mogu učiniti više i žele ostvariti svoj puni potencijal.
KUMON učenicima se daje individualizirana količina svakodnevnih zadataka, jer je redovito rješavanje primjerene količine zadataka pokazalo održivije rezultate učenja od duljih nastavnih jedinica uz dulje pauze tijekom učenja. Uči se učinkovitije i brže se napreduje jer je ono što je naučeno svakodnevnim vježbanjem bolje utvrđeno u dugoročnom pamćenju. Ta praksa koristi i vježbanju boljih navika učenja te pozitivnom stavu prema učenju.
U konačnici KUMON priprema za navedene ispite, jer osim što prati povezani sadržaj, potiče razvoj ključnih sposobnosti kao što su precizno zapažanje, pažljivo čitanje i razmišljanje. Rad po programu KUMON nije isključivo zasnovan na školskom nastavnom planu i programu.

Dugoročno, redovno učenje po programu KUMON vaše će dijete opremiti dodatnim sposobnostima koje su mu potrebni za postizanje profesionalne uspješnosti. Naši učenici redovito otkriju da su radeći po programu KUMON stekli vještine i iskustvo koje će im pomoći ostvariti dobre rezultate na raznim ispitima jer KUMON jača njihovo samopouzdanje i neovisnost razmišljanja pri korištenju znanja iz matematike i engleskog jezika, ali i interdisciplinarne vještine koje su od pomoći u mnogim područjima. Osim toga, učenici se dobro upoznaju sa ispitnim situacijama pomoću završnih ispita koje polažu u okviru KUMONA nakon svake dosegnute razine programa.
Osnovno je načelo KUMONA da svaki dan malo naučite kako biste postupno poboljšali vještine i tečnost. Vaš KUMON instruktor rado će razgovarati s vama o djetetovim potrebama za odmorom i, ukoliko je to moguće, unaprijed odabrati zadatke koje možete ponijeti kući kako bi vaše dijete moglo razviti dobar stav prema učenju čak i na odmoru.
KUMON je dugoročni program učenja. Razgovarajte s voditeljem vašeg lokalnog centra za učenje o tome koji su uvjeti ugovora.
Tečno i brzo ispunjavanje radnih listova ima ključnu ulogu u rješavanju zadataka. To znači da se zadaci rješavaju, ne samo točno, nego i brzo. Jedna je stvar pronaći rješenje za zadatak 8 x 7, dok je nešto sasvim drugo odmah imati odgovor. Tečnost i točnost zajedno su ključ uspješnog svladavanja zahtjevnijih zadataka za vaše dijete.
KUMON je program samostalnog učenja, ali svaki učenik ima stalnu potporu svojeg instruktora. Pomno izrađeni radni listovi pokazuju učenicima kako da sami pronađu rješenja dok instruktor pruža pomoć kada je to potrebno. Glavna je zadaća KUMON instruktora promatrati učenike pri radu i navoditi ih da rješenje zadatka pronađu sami u materijalima. Vježbaju se sposobnosti pažljivog zapažanja, uspoređivanja, korištenja postojećeg znanja itd. Preduvjet je da zadaci nikada nisu niti previše teški niti previše jednostavni.

Imate li još pitanja?