3 min pročitano

Samo se mora pokušati - i ustrajati

Lip 2021
Samo se mora pokušati - i ustrajati

Winston je širom otvorio vrata KUMONA, zadržao se trenutak kako bi predahnuo. Zatim je brzo prošao kroz čekaonicu, potražio svoju mapu i sjeo za sljedeći slobodan stol. „Da, opet je trčao“, rekao je njegov instruktor Laurence sa smiješkom. „On trči u centar za učenje jer rado dolazi ovamo. Ne boji se izazova koje ga ovdje čekaju.“ Sjećam se našeg promidžbenog video u kojem učenici trčeći žure u centar za učenje - iznenadio sam se da se to zaista događa u KUMONU.
 
Winston je dječak od pet godina, vrlo veseo, pun energije, ljubazan i pričljiv. On je počeo u KUMONU jer je želio naučiti pisati na engleskom jeziku. Majka je primijetila koliko ga raduje samostalno učenje kada je pokušavao prepisivati slova iz knjiga. Ono što mu je međutim zadavalo poteškoće je bilo mirno sjedenje i njegova koncentracija je trajala vrlo kratko.
 
„Morao samo malo ispraviti očekivanja roditelja“, kaže instruktor. „U prvom redu moramo Winstona dovesti do toga da se može koncentrirati. Iz tog smo razloga počeli s matematičkim programom. Na početku nije mogao odjednom riješiti tri zadatka, a na engleskom jeziku nije mogao do kraja napisati niti jednu riječ. Svaki puta je govorio i zahtijevao je pažnju.“ „Winston je također odbijao rješavati i svoje  KUMON domaće uratke i ja sam bila za to da ih prestane raditi“, rekla je njegova majka i pogleda prema Laurencu. „Ali hvala Vam što ste nam pomogli da strpljivo čekamo uspjeh.“
 
Nekoliko tjedana kasnije on je u stanju završiti cijelu stranicu i sam označava mjesta na listiću do kojeg želi dalje nastaviti. „Uspio sam! Uspio sam! Završio sam stranicu“, uzviknuo je od veselja. Laurence me pogledao: „Želio sam ti ispričati o Winstonu jer je tako marljiv. Želio sam ti pokazati kako se svaki puta raduje kada postigne i nauči nešto novo.“ Winston se ponovno prima posla. U KUMONU može provesti 30 minuta bez da popusti njegova pažnja.
 
Winston je došao do točke kada u potpunosti ima koristi od onoga što KUMON metoda nudi. „U potpunosti je promijenio svoj stav prema učenju“, smatra njegova majka. „Ako mu je ranije nešto bilo teško, uvijek mi je prišao: ‚Mama, možeš li to za mene napraviti?‘ Ali sada ne odustaje tako lako. Spreman je na to da samostalno dođe do rezultata. To je jedan od razloga zašto je KUMON tako izvrstan.“ „On ne kaže: ‚Ne znam to.‘ On zna, ali mu je samo potrebno vremena da se s time bavi i da sazna“, brzo dodaje Laurence.
 
„Želim da WInston može učiti bez tuđe pomoći i da ima pravilan stav prema tome. Mislim da je uvijek pomalo i stvar sreće imati dobrog učitelja. Ali ako se stvari mogu i same naučiti, onda je vlastiti razvoj u potpunosti u vlastitim rukama“, kaže njegova majka.
 
Kako je međutim naučio čitati? To je bilo moje pitanje kada nam je Winston čitao slova na računalu. Možda jer ... Winston se stisnuo bliže majci i zagrlio je ... možda zato što mu mnogo čitam na glas ... „jer sam jednostavno želio biti kao ti, mama.“