4 min pročitano

Šansa kada je nadarenost očita

Lip 2021
Šansa kada je nadarenost očita

Kada je Leo imao 5 godina, odgajatelji u njegovom dječjem vrtiću primijetili su da ima sposobnost za brojeve. Njegova je majka također kod svog sina primijetila matematičke sposobnosti i iz tog su ga razloga njegovi roditelji doveli u KUMON.
 
Leo iz prvog razreda je učenik našeg prvog KUMON centra za učenje u Varni, u Bugarskoj.
 
Kada je Leo imao 5 godina, odgajatelji u njegovom dječjem vrtiću su primijetili da ima sposobnost za brojeve. Njegova je majka također kod svog sina primijetila matematičke sposobnosti i kontaktirala je više organizacija u Bugarskoj kako bi se testirale njegove matematičke sposobnosti, ali nije ih pronašla. Jednog je dana naišla na KUMON reklamu u Varni u kojoj su se reklamirali klasifikacijski testovi za određivanje matematičke razine djece. Prijavila je Lea za testiranje kako bi saznali imaju li odgajateljice u dječjem vrtiću pravo.
 
Leova majka je poslala svog supruga koji do tada još nikada nije čuo za KUMON u centar za učenje kako bi Leo tamo mogao napraviti klasifikacijski test. Kada je Leo dobio test, marljivo se bacio na zadatke i riješio ih je u dojmljivo kratkom vremenu. Svi su bili iznenađeni, i Galya, odgajateljica u centru za učenje, mu je dala još jedan test za sljedeću višu razinu koji je također riješio vrlo brzo. Na kraju je Galya zaključila da je Leo jedan stupanj ispred svoje dobne skupine. Leov otac koji je prije toga bio suzdržljiv prema KUMONU je po povratku kući odlučio da je KUMON pravo mjesto za Lea. Naknadno je otac tvrdio da je to bila prava odluka jer je Leov stalni napredak bio prizor koji se ne bi trebao propustiti.
 
Leo se i znatno više trudi u školi. Bolje je strukturiran kod svojih školskih zadataka i više vodi brigu o tome da svaki dan riješi svoje kućne uratke. Ako ih ne uspije riješiti preko dana, sljedeće jutro ustane ranije i riješi ih prije škole. Aktivno također pomaže djeci iz svog razreda. „Želio sam raditi matematiku, a sada sam sve bolji u tome. Nakon KUMONA mi je u školi bilo lakše, i sada sam puno brže gotov sa svojim zadaćama te pobjeđujem i na  natjecanjima koja se održavaju između djece u razredu. Već sam dobio dvije medalje na takvim natjecanjima! Njegov ga je učitelj nazvao „kraljem matematike“, kaže ponosno.
 
Kada Leu uspijeva da potpuno sam riješi nove zadatke iz novih tematskih područja, uvijek je vrlo sretan i ponosan na sebe. Jedan od njegovih najsretnijih trenutaka je bio kada je na svoj rođendan s ocem došao u centar za učenje, a instruktorica Galya da je iznenadila s medaljom. „Bio sam vrlo sretan i počeo sam skakati.“ 
 
Leo zna da je u KUMONU dosad naučio mnogo stvari, ali najvažnije je da je naučio da sve može završiti ako ustraje.
 
Oba roditelja su vrlo ponosna na njega. Njegova je majka rekla da je Leo na početku bio malo nesiguran kada je počeo raditi nove zadatke, ali kada je jednom pronašao način za njihovo rješavanje, više ne može stati. Nikada neće zaboraviti radost i sreću u njegovim očima kada je - bez da primijeti - u jednom potezu riješio 380 zadataka uz odmor. „Već sam riješio matematičke zadatke svoje starije sestre, a ona ide u treći razred! Jako je zabavno rješavati matematičke zadatke starijih učenica i učenika!“
 
„Sviram klarinet i igram stolni tenis. Jednog dana želim dobiti zlatnu medalju i postati astronaut“, kaže samopouzdano ovaj ambiciozan dječak.
 
Sigurni smo da će sa svojim uzornim stavom prema učenju jednog dana i postići te ciljeve!